top of page

Hoofd Duurzaamheid Blijdorp restaureert met Van Ruysdael tot energielabel A.

18 dec. 2023

Hoofd Duurzaamheid Blijdorp restaureert met Van Ruysdael tot enegielabel A.

In de serie 'Zien verduurzamen, doet verduurzamen' van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed deelt Melanie Bloem haar ervaring over Boerderij Westbosch.
Deze boerderij, die dateert uit 1630, heeft een volledige restauratie ondergaan en is nu voorzien van Van Ruysdael® Premium met energielabel A.
Melanie legt uit wat Van Ruysdael glas is en benadrukt de extra prestaties op het gebied van comfort en esthetiek.
Het doel van de video is om eigenaren van monumenten inzicht te bieden in wat er mogelijk is bij de restauratie van (rijks)monumenten.

Melanie, als hoofd duurzaamheid voor Diergaarde Blijdorp, speelt een cruciale rol bij het toekomstbestendig maken van de unieke architectuur van de dierentuin.
In één van de 21 rijksmonumenten is het voormalige giraffeverblijf getransformeerd tot een modern leeuwenverblijf, voorzien van Van Ruysdael® glas.
In deze video van de NOS legt Melanie opnieuw uit wat Van Ruysdael is en waarom het zelfs geschikt is voor een leeuwenverblijf.
De karakteristieke stijl van Sybold van Ravesteyn is behouden gebleven, waardoor het aanzicht van een van de oudste dierentuinen van Nederland intact blijft.

In de gesprekken met Michel (de uitvinder van Van Ruysdael) en Wouter Trompert (architect), is veel kennis uitgewisseld over de levensduur, historische bouwstijlen, esthetiek, bouwfysica en prestaties.
De rode draad in hun samenwerking was het begrip van de kunst van het bouwen en het herstellen van de balans in erfgoed voor de komende generaties.

U kunt beide video's bekijken door te klikken op de bijbehorende links.

https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/duurzaamheid/documenten/videos/2021/01/01/zien-verduurzamen-doet-verduurzamen-boerderij-westbosch-leidschendam

https://nos.nl/video/2444106-dierentuin-rijksmonument-en-duurzaamheid-hoe-lastig-is-die-combinatie-voor-blijdorp

bottom of page