2006
Eind 2006 benaderde de Franse glasproducent Saint Just Van Ruysdael met een gedurfde visie: combineer hun mondgeblazen glas met het HPI vacuümglas dat Van Ruysdael toentertijd leverde. Het doel? Historische vensters voorzien van ongeëvenaarde isolatie.
Toegepast onderzoek onthulde echter een verrassende waarheid. Deze superieure isolatie creëerde een onwenselijk binnenklimaat met schadelijke gevolgen. Dit bewees dat de traditionele isolatieaanpak met enkel hoge u-waarden contraproductief werkt.
Het benadrukte juist de compromisloze prestaties van het originele Van Ruysdael glas. Door af te stappen van enkel het doel van het laagste isolatiewaardegetal en verder te gaan dan elk ander soort isolatieglas, kreeg Van Ruysdael internationale lof. In de erfgoedwereld werd het als "een evolutionair product ontvangen dat maximaal bijdraagt aan een comfortabel en gezond binnenklimaat, terwijl het de toekomstwaarde van historische vensters waarborgt met het nodige natuurlijke evenwicht."
Het Van Ruysdael glas werd al snel een icoon onder restauratiearchitecten in Frankrijk. Deuren opende hierdoor naar prestigieuze locaties zoals musea, wijn- en modehuizen, en zelfs het Palais Bourbon en het Élysée.
Van Ruysdael’s combinatie van transparantie en de vervorming van het glas geeft een bijzonder lichtspel en blijft een hoeksteen voor restauraties.
Met een diep begrip van historische kenmerken en natuurlijk evenwicht evolueren we deze tijdloze allure voor een nieuw tijdperk.